Tveksamma fiskemetoder som skadar fiskarna

Bottentrålning

bottom trawlingEn superdålig fiskemetod som tar död inte bara på fiskarnas fortplantningsförmåga utan även deras livsmiljö. Tyvärr är dock de flesta svenska fiskarna fångade på det här sättet. Vissa fiskförpackningar i butiken försöker även att lura dig som konsument då de hellre märker fisken som “trålad” och inte bottentrålad. Att tråla fisk på vanligt sätt är däremot lite mer skonsamt och förekommer t. ex. när man fiska räkor och sill i fria vattenmassor. Detta sker dock inte på botten där bottenfiskarna lever och fortplantar sig.

Djuphavsfiske

Eftersom överfiske förekommer i stort sett överallt så har man börjat fokusera på fiskarna som lever på djupa vatten. Arter som marulk, rödtunga, havskatt, kungsfisk och hälleflundra är typer av djuphavsfiskar som skaffar ungar mycket senare i sina liv och i och med det ihärdiga fisket, får de inte tid att varken föröka sig eller föda upp sina ungar, vilket gör att dessa arter håller på att dö ut.

Därför ska du alltid välja MSC-märkning och KRAV. ASC-certifieringarna anses tyvärr inte vara tillräckligt höga, exempelvis när det gäller jätteräkan som det har varit en sådan stor debatt kring.

Vissa fiskodlingar

Du kanske tror att fiskodlingar är bland de säkraste metoderna inom fisket, men där tror du fel! Många odlingar skapar miljöförstöring och maten som fisken matas med är i flera fall inte miljövänlig, vilket gör att det går över till oss människor när vi äter dem. Fiskfodret måste således kontrolleras noggrant och det är inte alla som ser till det. Dessutom anses odlad fisk ha mindre av de viktiga omega 3-syrorna. Återigen, titta efter de godkända miljömärkningarna.

Varför gäller trollingförbud på vissa platser?

Trolling innebär att ett eller flera beten dras från båten medans den går. En liknande metod är dragrodd. Dessa varianter är förbjudna på enskilt vatten förutom för fiskerättsägarna själva. Även på delar av Östersjön och i sjöarna är trolling förbjudet. Detta är bl. a. för att skydda vildlaxbestånden som främst fiskas med metoden, då mycket fångst kan tas upp med hjälp av trolling. Om du vill utföra trolling kan även ett speciellt fiskekort vid namn TDC, krävas på vissa platser.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *