Smart eller osmart att äta fisk?

Smart or osmart to eat fishÖverallt sägs det att äta fisk är mycket lämpligare och nyttigare än att stoppa i sig en blodig biff. Ja, du ska t.o.m. bli smart av att äta fisk.

Sedan vi vet det, är det många som springer till fiskdisken eller drar ut metspöt på landet för att fånga några rackare att grilla till middagen. Saken är tyvärr så att med dagens föroreningar och det ansvarslösa fisket i haven, är firrarna numera i lika dåligt skick som mycket av köttet. De välkända omega 3-fettsyrorna som så många strävar efter att få i sig tillsammans med de viktiga vitaminerna, är snart ett minne blott, för många fiskarter som antingen är på väg att dö ut eller är så manipulerade i fysiken att åtminstone jag ibland undrar vad det är jag står och tittar på i frysdisken. Känner du igen dig?

Sverige är ett land som försöker ställa tillrätta de många negativa effekterna som miljöförstöringarna har haft på våra hav, men det är ibland lättare sagt än gjort med många andra länder som inte verkar bry sig ett dugg om torsken kommer med en fena eller tio eller om gösen är full med plast. Östersjön som förut var ett mycket rent hav tampas istället med övergödning och algblomning på sommaren, besök av plastföremål i högre mån än vad det finns fisk och olagligt fiske med tveksamma metoder. Och inte nog med det! Storstadstrafik, industritransporter och dålig vattenomsättning gör det hela inte bättre.

I Sverige har vi tre havsområden som alla är i mer eller mindre bra skick. I vissa av dem är det rent skadligt om du äter fisk som är fiskad där. Jag kan exempelvis nämna att torskar som är fiskade i östra Östersjön är betydligt mindre än de ska vara. Den norska laxen har problem med både sjukdomar och parasiter, odlad som vild och ål är inte ens att tänka på någonstans.

Även på västkusten ser inte fiskbeståndet ut att vara någon höjdare. Det bästa alternativet du har som konsument, är att välja MSC-eller KRAV-märkt fisk. Då vet du i alla fall att den är fiskad på ett bra sätt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *