Plasten är en riktig bov i dramat

MicroplasterHar du också baxnat den senaste tiden när du tittat på nyheterna och sett den oändliga plastmängden som skumpar omkring i Östersjön? Inte konstigt att havet mår dåligt! Det finns ju snart mer plast än fisk i våra vatten. Runt 40 ton mikroplast spolas ut, bara i Östersjön varje år. Mycket av den plasten kommer från hygienartiklar och deras förpackningar.

Detta är helt livsfarligt för våra fiskar. När man öppnat vissa firrar för hjälp till forskning och för att se vad de äter, har många fiskar varit fulla av plast. Många kvävs också ihjäl då de kommer in i flytande plastpåsar och sopberg som simmar omkring. Även sjöfåglar och andra djur påverkas. Du kommer väl ihåg alla bilder med oljeskadade fåglar som lämnades att dö på stränderna vid fartygens oljeläckage. Nu tillkommer även plasten som en ordentlig bov beträffande havens nedskräpning.

Mikroplasten – den värsta sorten

Den lilla mikroskopiska plast som ofta dumpas av marina fartyg räknas som den allra farligaste typen, då den inte direkt syns med blotta ögat. Mikroplast är små, små partiklar som är mindre än fem millimeter och när solens UV-strålning kommer i kontakt med dem, bryts de ner till ännu mindre bitar. Du kan själv förstå hur lätt det är att få i sig dem. Under nedbrytningen läcker även kemikalierna ut och förstör hela vattenmiljön. Nedbrytningsprocessen är dessutom mycket långrandig.

Vad kan du bidra med?

Eftersom mikroplaster främst förekommer i vanliga skönhetsförpackningar, kan både du och jag undvika att köpa de som inte är mikroplast-fria, vilket brukar stå på paketet. Även plastpåsar bör undvikas att köpa när du handlar mat. Införskaffa tygkassar istället som du tar med dig varje gång du handlar. Miljövänligt och betydligt mer ekonomiskt då du slipper köpa nya kassar hela tiden.

Att sortera plaster på rätt sätt där du bor är också A och O. I Sverige är man förhållandevis duktiga på att värna om miljön och tyvärr har det tagit tid att smitta av sig på andra länder.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *