Fiska med gott samvete

Fish a good conscienceAtt ge sig ut och fiska kan vara en härlig upplevelse. För oss som bara är amatörfiskare och står och kastar lite från land eller båten, är själva fiskemetoden inte så mycket att diskutera. Det anses inte vara lika skadligt för fiskarna att använda wobbler eller metspö, som det är att ge sig ut som yrkesfiskare och använda bottentrålning och skada hela beståndets hemmiljö på bottnarna.

Däremot finns det lite olika saker som du kan tänka på när du är ute nästa gång.

Följ reglerna enligt Jordbruksverket

Fritidsfisket brukar delas upp i två områden – sportfiske och husbehovsfiske. Husbehovsfiske innebär att fisken är till för att ätas i det egna hemmet, så du får alltså inte sälja den utan att ha yrkesfiskelicens. Tänk även på att Allemansrätten icke gäller fisket, utan man måste veta hur och var man har rätt att slänga i sina nät eller sätta sig och pimpla. Vissa områden och arter får inte fiskas under lekperioder eller när beståndet utökas och visst bete eller nät är heller inte tillåtet på vissa platser.

I de fem största sjöarna och vid kusten har du rätt att fiska med handredskap och med metoder som mete, pimplande, pilkning, nät, spinnfiske och kast med lina. Även mjärdar och ryssjor får användas där. I annat fall måste du köpa fiskekort och fråga om lov. Ål, mal, staksill och majfisk får inte fiskas alls just nu och både gädda och abborre får inte fiskas på vissa kuststräckor under våren. Alla fiskeregler finns på hemsidan Svenska fiskeregler.

Avliva fisken skonsamt

Nej, man ska inte lämna fisken att kvävas ihjäl på land, av rädsla för att bli av med ett finger om man stoppar det i mun på fisken. Det är djurplågeri och dessutom olagligt. Slå istället fisken rejält hårt med ett föremål så att den dör ögonblickligen eller stick en kniv rakt ned i huvudet på den så att den kolar vippen direkt. Inte heller kokande vatten à la kräftkokning är ett välmenande alternativ. Om en fisk kan uppleva helvetet på jorden så är det förmodligen i form av en kokande gryta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *